2024 Türkiye ekonomisi: büyüme ve enflasyon endişeleri devam ediyor

Türkiye ekonomisi için 2024, parasal sıkılığın etkisi altında kritik bir yıl olacak. Ekonomik analizlere göre, yıl boyunca devam etmesi beklenen parasal sıkılığın, büyüme performansı ve enflasyon üzerindeki etkileri yakından izlenecek. Ayrıca, Türkiye'nin önemli ihracat pazarlarındaki ekonomik aktivitenin seyri ve iç talepteki gelişmeler de ekonomik açıdan önemli başlıklar arasında yer alıyor.

2024 Türkiye ekonomisi: büyüme ve enflasyon endişeleri devam ediyor

 

Para Politikasındaki Sıkılık ve Büyüme Görünümü

 2024 yılında para politikasındaki sıkılığın devam etmesi öngörülüyor. Bu durumun, Türkiye ekonomisinin iç talep üzerindeki etkisini artırarak büyüme üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturması bekleniyor. Orta vadeli programın hedeflerine göre, 2023 yılında yüzde 4,4'lük bir büyüme öngörülürken, 2024'te bu rakamın yüzde 4'e gerilemesi bekleniyor.

 2024 yılında enflasyonun makroekonomideki en temel başlık olmaya devam etmesi bekleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sinyallerine göre, para politikasındaki sıkılığın devam edeceği öngörülüyor. Yılın ilk yarısında yüksek enflasyon ortamının devam etmesi beklenirken, TCMB'nin Mayıs ayı beklentileri enflasyonun yüzde 70'e çıkabileceğini gösteriyor.

Bütçe Dengesi ve Yatırımlar

2024'te bütçe dengesinin, özellikle depremin yol açtığı yıkımın etkisiyle merkezi yönetim bütçesi üzerinde önemli bir rol oynayacağı belirtiliyor. OVP dönemindeki imar harcamalarının 1 trilyon TL'yi aşması, bütçe açığının milli gelir içindeki payını artırabilir. Ayrıca, parasal sıkılık nedeniyle ekonomideki yavaşlamanın vergi gelirlerini etkilemesi bekleniyor.

Düşük dış talep ve küresel ekonomik sıkılaşmanın etkisiyle, 2024'te dış ticarette belirgin bir canlanma öngörülmüyor. Ekonomideki yavaşlamanın cari denge üzerinde de etkisi olacak, borçlanma maliyetlerindeki yüksek seyir ithalatı etkilerken, enflasyon tüketim malları ithalatında baskı yaratabilir.

Not Görünümü ve Risk Primindeki Seyir

Ekonomi politikalarındaki normalleşme süreciyle birlikte, 2024 yılında kredi derecelendirme kuruluşlarından olumlu not artışları bekleniyor. Bu durumun, Türkiye'nin risk primini 200-250 aralığında dengelenebileceği öngörülüyor. Moody's'un Ocak ayındaki değerlendirmesi, bu yılın başında Türkiye'nin not görünümü için kritik bir referans olacak.

kaynak:bloomberg