Konya tecrübesi Afrika'da hayat kurtarıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi, afet ve acil durum eğitimindeki deneyimini uluslararası alana taşımayı sürdürüyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğiyle Tanzanya'da gerçekleştirilen 'Yangın ve Arama Kurtarma Eğitimi' programı, Konya'nın bilgi ve tecrübesinin sınırları aşan etkisini bir kez daha ortaya koydu.

Konya tecrübesi Afrika'da hayat kurtarıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) arasında yürütülen iş birliği çerçevesinde, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti’nde “Acil Durum ve Afet Müdahale Eğitimleri Programı (ADAMEP)” kapsamında bir eğitim programı düzenlendiği bildirildi. “Yangın ve Arama Kurtarma Eğitimi” başlığı altında gerçekleştirilen programın başarıyla tamamlandığı ifade edildi.

7-18 Nisan tarihleri arasında Tanzanya’nın çeşitli bölgelerinde görev yapan 35 itfaiye personelinin katılımıyla gerçekleştirilen eğitimlerin, Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na bağlı uzman ekiplerce hem teorik hem de uygulamalı olarak yürütüldüğü aktarıldı.Konya tecrübesi Afrika'da hayat kurtarıyor

İki hafta süren program boyunca katılımcılara; dijital simülasyonlar, yangın bilgisi, kişisel koruyucu donanım kullanımı, söndürme ekipmanları, yangına müdahale esasları, afetlerde ilkyardım, trafik kazalarına müdahale, yangın önleme tedbirleri, olay yeri yönetimi ve belediyelerde afet yönetimi gibi birçok konuda eğitim verildiği kaydedildi. Ayrıca, kentsel arama kurtarma, ip ile erişim ve kurtarma teknikleri gibi özel müdahale yöntemlerinin de program kapsamında ele alındığı belirtildi.

Eğitimlerin sonunda yapılan sınavlarda katılımcıların ortalama başarı puanının 92 olduğu, bu sonucun eğitimlerin verimliliğini ortaya koyduğu vurgulandı. Programın, gerçekleştirilen tatbikatlarla sona erdiği ve katılımcıların edindikleri bilgileri uygulamalı olarak pekiştirdikleri dile getirildi.Konya tecrübesi Afrika'da hayat kurtarıyor

Eğitimi tamamlayan katılımcılar için Tanzanya İtfaiye ve Kurtarma Teşkilatı’na bağlı bir merkezde sertifika töreni düzenlendiği ve törene Türkiye’nin Tanzanya Büyükelçisi Bekir Gezer, Tanzanya İtfaiye ve Kurtarma Teşkilatı Genel Komiseri John William Masunga, TİKA Tanzanya Koordinatörü Filiz Şahinci ile Konya Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden İbrahim Navruz’un da katıldığı ifade edildi.

Tanzanya İtfaiye ve Kurtarma Teşkilatı’nın üst düzey yetkililerince, Türkiye’ye verilen destek ve sağlanan eğitimler için teşekkür edildiği aktarılırken, TİKA temsilcileri ise bu tür programların Afrika’daki afet müdahale kapasitesini artırma açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.Konya tecrübesi Afrika'da hayat kurtarıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce benzer eğitim programlarını Özbekistan, Karadağ, Tacikistan, Libya, Gambiya, Filistin, Gürcistan, Somali, Makedonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Bangladeş gibi ülkelerde de yürüttüğü, bu sayede Türkiye’nin afet müdahale alanındaki bilgi ve deneyimini uluslararası düzeyde paylaşmayı sürdürdüğü belirtildi. Bu uygulamanın “Konya Modeli” olarak adlandırıldığı ve giderek daha geniş bir coğrafyaya yayıldığı ifade edildi.