Kanserde Erken Teşhisin Sırrı: O Cihaz Hayat Kurtarıyor

Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Medicana Konya Hastanesi'nden Prof. Dr. Oktay Sarı, PET/BT teknolojisinin önemine dikkat çekti. Sarı, bu yöntemin, kanserin erken evrelenmesinde kritik rol oynadığını söyledi.

Kanserde Erken Teşhisin Sırrı: O Cihaz Hayat Kurtarıyor

Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olan kanserle mücadelede erken teşhis, hayati bir rol oynuyor.

Medicana Konya Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Oktay Sarı, kanserin erken evrede saptanması ve doğru tedavi planının oluşturulmasında kullanılan PET/BT teknolojisinin, özellikle akciğer kanseri gibi yaygın türlerde nasıl bir fark yarattığını anlattı.

ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN KANSER: AKCİĞER

Türkiye'deki kanser istatistiklerine göre, akciğer kanserinin erkeklerde en sık görülen tür olduğunu belirten Prof. Dr. Sarı, "Akciğer kanserleri, tüm kanser vakalarının yaklaşık yüzde 30'unu oluşturmaktadır ve her yıl yaklaşık 40-45 bin yeni vaka eklenmektedir" diyerek hastalığın yaygınlığına dikkat çekti.

Sarı, bu kanser türünün ilk belirtisinin genellikle tomografide saptanan kitle veya nodüller olduğunu ifade etti.

BİYOPSİDEN ÖNCEKİ KRİTİK ADIM: PET/BT

Tomografide bir kitle görüldüğünde, bunun iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak için biyopsi yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Oktay Sarı, PET/BT'nin tam da bu noktada devreye girdiğini söyledi. Sarı, "Biyopsi öncesinde yapılan PET/BT görüntülemesi ile hem kitlenin kötü huylu olup olmadığına dair önemli ipuçları elde edilir hem de eğer kanser mevcut ise tüm vücutta dağılımına bakılır.

Yani hastalığın evresini belirlemiş oluruz" dedi.

KANSER HÜCRESİNİN "ŞEKER" ZAFİYETİNİ KULLANIYOR

Prof. Dr. Sarı, PET/BT teknolojisinin çalışma prensibini ise basit bir dille şöyle açıkladı: "Bu teknoloji, tümör hücrelerinin normal dokulara göre daha fazla glikoz (şeker) kullanması prensibine dayanır. Vücuda verilen radyoaktif şeker molekülü, kanserli hücrelerde birikir ve PET/BT cihazı bu birikimi tespit ederek kanserli dokuları haritalandırır. Bu sayede, biyopsi için en doğru yerin belirlenmesine de öncülük eder."

TANI, EVRELEME VE TEDAVİDE YOL GÖSTERİCİ

PET/BT'nin onkolojide sadece tanıda değil, hastalığın evrelenmesinde, tedavi planlamasında ve tedaviye verilen yanıtın değerlendirilmesinde de hekimlere yol gösteren en önemli teknolojik desteklerden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sarı, "Erken evrede hastalık tespitinin ve sürecin hızlı yönetilmesinin etkin bir tedavi için gerekli olduğu akciğer kanserinde PET/BT önemli bir tanı aracıdır. Hasta ve hekime zaman kazandıran, süreç yönetimini kolaylaştıran bir görüntüleme yöntemidir" ifadelerini kullandı.