Çumra'da kenevir hamlesi: Yıl sonuna kadar 5 fabrika kurulması hedefleniyor!
Konya'nın Çumra ilçesi, tarımsal üretimde yeni bir döneme giriyor. 2023 yılında kurulan Çumra Anadolu Öğretim Pazarlama Kooperatifi, kenevir üretiminde kısa sürede önemli mesafe kat ederek bu yıl 4 bin dönüm ekim izni aldı.
Konya’nın Çumra ilçesinde 2023 yılında kurulan Sınırlı Sorumlu Çumra Anadolu Öğretim Pazarlama Kooperatifi, kenevir üretiminde önemli bir aşamaya ulaştı. Geçtiğimiz yıl yapılan başarılı deneme ekiminin ardından bu yıl, 4 bin dönümlük alanda kenevir ekimi için resmi izin alındığı bildirildi. İlk ekimlerin ise 10 bin metrekarelik bir arazide gerçekleştirildiği öğrenildi.
Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz, yürütülen çalışmalarla ilgili yaptığı değerlendirmede, geçen yıl elde edilen başarılı sonuçların ardından bu yıl çok daha geniş bir alanda üretim hedeflediklerini ifade etti. Sertifikalı tohum temini ile yapılan ekimlerde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını dile getiren Şenyüz, ekim işlemlerinin dört gün içinde tamamlanmasının planlandığını söyledi.
Açıklamasında, gelecek yıl üretime tam anlamıyla başlanmasının hedeflendiğini aktaran Şenyüz, sanayi yatırımlarının devreye girmesiyle birlikte 50 bin dönümlük ekim alanına ulaşmak istediklerini belirtti. Bu süreçte destek veren yönetim kurulu üyelerine ve emeği geçen herkese teşekkür eden Şenyüz, Çumra’yı yeniden bir üretim merkezi haline getirmeyi, Konya’yı ise “kenevirin başkenti” yapmayı amaçladıklarını kaydetti.
Kenevirin susuzluğa dayanıklı bir ürün olduğuna dikkat çeken Şenyüz, hem kuraklıkla mücadelede hem de istihdamın artırılmasında önemli bir rol oynayacağını belirtti. 2025 yılı itibariyle toplamda beş fabrikanın kurulmasının planlandığını söyleyen Şenyüz, kenevirin Konya’ya ekonomik ve ekolojik anlamda ciddi katkılar sağlayacağını vurguladı.