Yapay Zeka Kullanan Dolandırıcılar Ehliyet Vaat Ediyor: Sakın İnanmayın

Sosyal medyadaki 'sınavsız ehliyet' vaatlerine karşı uzmanlar uyardı. Dolandırıcıların tuzağına düşen vatandaşları, para kaybının yanı sıra hapis cezası gibi ağır yaptırımlar bekliyor.

TAKİP ET

İnternet ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, dolandırıcılar da her gün yeni bir yöntemle vatandaşları hedef alıyor. Son dönemin en popüler tuzaklarından biri ise ehliyet almak isteyen veya sınavlarda başarısız olanları hedef alan 'sınavsız ehliyet' vaadi oldu.

Orta Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu Başkan Vekili Ramazan Ceylan, bu tuzağa karşı vatandaşları uyararak ciddi sonuçları olabileceğini belirtti.

'ASLI YOK, İTİBAR ETMEYİN'

Sınavsız ehliyet diye bir şeyin kesinlikle mümkün olmadığını vurgulayan Ramazan Ceylan, 'Ehliyet alma süreci resmi bir iştir. Yasal prosedürleri vardır.

Teorik eğitimler, elektronik sınav, direksiyon eğitimi ve direksiyon sınavı olmadan ehliyet alınamaz. Sosyal medyadaki bu tür asılsız ilanlara vatandaşlarımız itibar etmesinler. Yapılıyor olsa bile hepsi daha sonra tespit edilip iptal edilir' dedi.

HEM ALAN HEM VEREN SUÇLU: SONU HAPİS OLABİLİR

Bu tür yasa dışı yollara başvurmanın ağır cezai yaptırımları olduğunu hatırlatan Ceylan, hem ehliyeti alanın hem de bu işe aracılık edenin suçlu olduğunu belirtti. Ceylan, 'Bir başkasını sınava sokmak veya teknolojik cihazlarla kopya çekmek gibi yöntemler kullanılıyor.

Bunların tespiti halinde alan da veren de suçludur. Sonucunda para cezasından hapis cezasına kadar uzanan ağır müeyyidelerle karşılaşabilirler. Vatandaşlarımız bu tür yanlış yollara girmesinler' uyarısında bulundu.

YAPAY ZEKA VE SAHTE YORUMLARLA KANDIRIYORLAR

Dolandırıcıların inandırıcılıklarını artırmak için yapay zekayı ve sahte sosyal medya hesaplarını kullandığına dikkat çeken Ceylan, 'Bazı kurumların logolarını, hatta benim gibi sektör temsilcilerinin fotoğraflarını kullanarak sahte ilanlar oluşturuyorlar. Yapay zeka ile üretilmiş 'aldım çok memnunum', 'sınavdan geçemiyordum, sayelerinde geçtim' gibi sahte yorum ve videolara kanmasınlar.

Bunlar vatandaşın parasını almak için kurulmuş tuzaklardır' şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: SINAVLARA BİYOMETRİK GÜVENLİK

Bu tür sahtekarlıkların önüne geçmek için yetkililere de bir çağrıda bulunan Ramazan Ceylan, 'Sınav güvenliğinin artırılması gerekiyor. Kursa kayıt olurken ve sınava girerken parmak izi veya göz okuması gibi biyometrik güvenlik tedbirleri alınabilir. Bu şekilde başkasının yerine sınava girme gibi durumlar tamamen ortadan kalkar' dedi.

Bakmadan Geçme