NEÜ'den Tarihi Başarı: Güneş Enerjisi Projesine Avrupa'dan Tam Puan

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin (NEÜ) koordinatörlüğündeki uluslararası bir proje, güneş enerjisi teknolojisinde çığır açacak. Proje, Avrupa'dan 75 Milyon TL'lik fonu tam puan alarak kazanmayı başardı.

Konya'dan bilim ve teknoloji alanında gurur verici bir haber geldi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veysel Ünsür'ün koordinatörlüğünü yaptığı uluslararası bir araştırma projesi, Avrupa'nın en prestijli fonlarından biri olan Temiz Enerjiye Geçiş Ortaklığı'ndan (CETP) tam puan alarak 75 milyon TL'lik dev bir destek almaya hak kazandı.

PROJE AVRUPA'DAN TAM NOT ALDI

ODTÜ-GÜNAM gibi önemli kurumların da paydaşı olduğu projenin büyük bir başarıya imza attığını belirten Proje Koordinatörü Doç. Dr. Veysel Ünsür, 'Uluslararası araştırma ekibimizin çalışmaları sonucunda ortaya çıkan HiPER-Ni projemiz, Sınır Ötesi Araştırma ve İnovasyon girişimleri çerçevesinde sağlanan prestijli Avrupa Araştırma Fonu'ndan tam puan alarak desteklenmeye hak kazandı.

Bu, hem üniversitemiz hem de ülkemiz adına büyük bir gurur' dedi. Ünsür, toplam bütçesi 75 milyon TL olan projede, NEÜ tarafının proje yürütücülüğünü ise Prof. Dr. Serdar Akbayrak'ın üstleneceğini belirtti.

AMAÇ: GÜMÜŞSÜZ, DAHA UCUZ VE VERİMLİ GÜNEŞ PANELLERİ

'HiPER-Ni Projesi' olarak adlandırılan bu yenilikçi çalışma, günümüz güneş paneli teknolojilerinin en büyük iki sorununu çözmeyi hedefliyor: verimlilik sınırları ve pahalı gümüşe olan bağımlılık. Projenin devrim niteliğindeki hedefleri ise şöyle:

Gümüşü Ortadan Kaldırmak: Güneş panellerindeki maliyeti artıran kıt ve pahalı gümüş kontakları tamamen kaldırıp, yerine hem bol bulunan hem de çok daha ucuz olan nikel metalini kullanmak.

Verimliliği Artırmak: Geleceğin teknolojisi olarak kabul edilen IBC tipi güneş hücrelerini geliştirerek, panel verimliliğini yüzde 26'nın üzerine çıkarmak.

Bu iki hedefin başarılmasıyla, güneş enerjisinin hem daha ucuz hale gelmesi hem de daha verimli bir şekilde üretilmesi hedefleniyor.

GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ KONYA'DAN YÖNLENDİRİLECEK

NEÜ'nün bu başarısı, Konya'yı yeni nesil fotovoltaik teknolojiler alanında önemli bir merkez haline getiriyor. Projenin uluslararası niteliği ve aldığı tam puan, Türk bilim insanlarının temiz enerji alanındaki yetkinliğini bir kez daha ortaya koyarken, Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerine de bilimsel düzeyde büyük bir katkı sunacak.

Bakmadan Geçme