Araba almayı düşünenler dikkat! Fiyatlar düşerken bu modeller rekor kırıyor!
Nisan ayı itibarıyla ikinci el otomobil piyasasında dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Bayram öncesi artan talep, piyasada gözle görülür bir hareketlilik yaratırken, ilan fiyatlarında...
Nisan ayı itibarıyla ikinci el otomobil piyasasında dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Bayram öncesi artan talep, piyasada gözle görülür bir hareketlilik yaratırken, ilan fiyatlarında nominal artış olsa da enflasyonun etkisiyle reel fiyatlarda düşüş görüldü. arabam.com’un yayımladığı güncel analiz, piyasadaki trendleri ve tüketici tercihlerini gözler önüne serdi.
arabam.com’un “Aylık Fiyat Endeksi”ne göre, mart ayında ortalama 786.737 TL olan ikinci el araç ilan fiyatı, nisanda 795.578 TL’ye yükseldi. Bu durum nominal bazda fiyatların arttığını gösterse de, enflasyon dikkate alındığında reel fiyatlar yüzde 1,82 oranında düştü. Uzmanlar bu durumu, yüksek enflasyon ortamında araçların gerçek alım gücüne göre değer kaybetmesi olarak yorumluyor.
EN ÇOK İLAN VERİLEN MARKALAR VE MODELLER
İkinci el piyasasında en çok talep gören otomobil markaları sıralamasında Fiat ilk sırada yer alırken, onu Renault, Volkswagen, Ford ve Opel takip etti. Model bazında ise Renault Clio en çok ilan verilen araç oldu.
İlk 10’daki diğer modeller şöyle sıralandı:
Renault Megane
Fiat Egea
Opel Astra
Toyota Corolla
Ford Focus
Volkswagen Passat
Volkswagen Polo
Honda Civic
Opel Corsa
ARAÇ YAŞLARINDA EN FAZLA PAY 10-15 YAŞ ARALIĞINDA
Nisan ayında ilana konulan araçların yaş dağılımına bakıldığında, yüzde 27,4’lük oranla 10-15 yaş arası araçlar başı çekti. Bu oran, ikinci el piyasasında orta yaş grubundaki araçlara olan talebin güçlü olduğunu gösteriyor.
Diğer yaş gruplarının dağılımı ise şu şekilde:
0-5 yaş arası: %26,1
6-9 yaş arası: %16,6
16-20 yaş arası: %13,1
20 yaş ve üzeri: %16,8
YAKIT TERCİHİNDE DİKKAT ÇEKEN DEĞİŞİM: HİBRİT ARTIYOR, DİZEL GERİLİYOR
arabam.com’un verilerine göre hibrit araç ilanlarında anlamlı bir artış yaşandı. Yıl başından bu yana durağan seyreden hibrit ilan oranı, nisanda yüzde 0,9’a çıktı. Aynı dönemde dizel araçların oranı yüzde 47,8’e düşerken, benzinli araçlar %28,1, LPG’li araçlar ise %22,5 oranında pay aldı. Elektrikli araçlar ise %0,7 ile sabit kaldı.