1 Mayıs Konya'da Emek ve Dayanışma Ruhu ile Kutlandı

Türk-İş Konya İl Başkanı Abdülkadir Tamak, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, bu günün işçi sınıfının verdiği mücadele ve kurduğu dayanışma ile anlam kazandığını söyledi. Tamak, 1 Mayıs'ın yalnızca bir takvim günü değil, emeğin, alın terinin, eşitliğin, özgürlüğün ve dayanışmanın tarihsel simgesi olduğunu vurguladı.

1 Mayıs Konya'da Emek ve Dayanışma Ruhu ile Kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya’daki kutlamalar kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu gerçekleştirildi. Törene Türk-İş’e bağlı sendika başkanlarının yanı sıra CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş da katılarak destek verdi.
 

“İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Tamak yaptığı konuşmada, taşeron, güvencesiz ve kuralsız çalışmaya karşı olduklarını, iş cinayetlerinde hayat kaybetmek istemediklerini belirterek şunları söyledi:
“Bizler alın teriyle, haram lokma yemeden yaşam mücadelesi verenleriz. Ekmeğin hakça bölüşümünün mücadelesini veriyoruz. İşin ve ekmeğin olmadığı bir yerde sosyal barışın da olmayacağını biliyoruz. Emeğin baş tacı edildiği, demokrasinin her alanda geçerli olduğu bir düzen istiyoruz.”

SENDİKAL HAKLAR VE SOSYAL ADALET TALEBİ

Tamak, emekçilerin insan onuruna yaraşır çalışma koşulları ve sendikal haklar talep ettiğini belirtti. Çözüm önerilerini şu başlıklarla dile getirdi:
Toplumda ayrışmanın önlenmesi, ortak akıl ile hareket edilmesi
Hukukun üstünlüğü ve masumiyet karinesine saygı
İstihdam odaklı iktisat politikaları
Kadınlara yönelik şiddetsiz, güvenli iş ortamları
Taşeron işçilerin kadroya alınması ve sendikal haklarının tanınması
Staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik haklarının düzenlenmesi

1 Mayıs Konya'da Emek ve Dayanışma Ruhu ile Kutlandı
Geçici işçiliğin kaldırılması, kayıt dışılığın önlenmesi
Kıdem tazminatının tartışmaya açılmaması
Asgari ücretin aile temelinde belirlenmesi
Vergi adaletsizliğinin giderilmesi
696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin sorunlarının çözülmesi
Engelliler için yasal ve pratik uyum düzenlemeleri
Genç işsizliğe karşı istihdam ve meslek edindirme programları
Doğal yaşamın korunması, tarım alanlarının imara açılmaması

 

“BU GİDİŞE DUR DİYORUZ”

Konuşmasını “Artık bu gidişe hep birlikte DUR diyoruz” diyerek sürdüren Tamak, adaletli, özgürlükçü ve barış içinde bir dünya istediklerini söyledi. Bütün emekçilerin 1 Mayıs’ını kutlayarak, “İşçiler, Emekçiler, Esnaflar, Emekliler, İşsizler, Yoksullar, Kadınlar, Gençler, Öğrenciler, Güzel Yurdumuzun Emek ve Demokrasi Sevdalıları… 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma günümüz kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.

BEKTAŞ: “KAYNAKLAR HALKLA PAYLAŞILMALI”

CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş da törende yaptığı açıklamada, emekçilerin geçinebilecekleri, onurlu bir yaşam sürebilecekleri ücret talebinin arkasında olduklarını belirterek şu mesajı verdi:
“Çalışanların ve emekçilerin, ülke kaynaklarından pay aldığı bir yapı temennisiyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum.”